Blog

Προς νέα αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Τελευταία ενημέρωση: 2023-02-22 20:17:59
Προς νέα αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Κάτω από το 7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. 

 Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, λόγω της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το 2022, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σε αντίθετη πορεία, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να καταγράψουν αύξηση  πάνω από 16% σε ετήσια βάση, αφού συνεχίζουν να ενσωματώνουν σταδιακά, την αύξηση του κόστους παραγωγής που προκάλεσαν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, τους προηγούμενους μήνες.
 

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, έχει την αιτία του ότι -σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (η ΕΛΣΤΑΤ ενσωματώνει μεταβολές σε καύσιμα και τρόφιμα σε ευρύτερες κατηγορίες)- οι αυξήσεις που είχαν οι τιμές ενέργειας ήταν μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που έχουν τώρα τα τρόφιμα. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αύξηση για τα ενεργειακά προϊόντα ήταν 80% και καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ η αύξηση στα τρόφιμα είναι μεν σταθερά ανοδική αλλά η αύξηση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο ήταν 15,4%. 

Με την υποχώρηση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας το τελευταίο εξάμηνο, από το 80% τον Σεπτέμβριο, στο 1,6% τον Ιανουάριο, λόγω της παράτασης της καλοκαιρίας σε όλη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 7% τον Φεβρουάριο από το 12% τον Σεπτέμβριο. 

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υψηλή στάθμιση που έχουν τα καύσιμα στο "καλάθι" του πληθωρισμού, μπορεί αν εξηγήσει την πτώση τόσο του εναρμονισμένου όσο και το εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή το τελευταίο εξάμηνο. 

Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές 

Η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των τιμών, κυρίως στα τρόφιμα, είναι ότι η τάση θα συνεχίσει να είναι ανοδική και τους επόμενους μήνες, όσο και αν μειωθεί ο πληθωρισμός. Αν δηλαδή ο Γενικός Δείκτης δεν γίνει πάλι αρνητικός (όπως ήταν από το 2012 μέχρι και το 2020) οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι το 2022.

Προς το παρόν, την επέλαση της ακρίβειας θα επιχειρήσει να μετριάσει το market pass που ξεκίνησε να υλοποιείται από χθες και με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορών, μέχρι και τα 1.000 ευρώ μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Επικουρικά, θα λειτουργήσουν το βασικό και τα εποχικά "καλάθια" του νοικοκυριού για τη Σαρακοστή και το Πάσχα και όσα άλλα θα ακολουθήσουν.

Στοπ από ΕΚΤ και Κομισιόν σε αυξήσεις μισθών 

Μονιμότερο αντίδοτο στην αύξηση των τιμών, θα ήταν η αύξηση των εισοδημάτων. Ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν έχουν ταυτιστεί στις παραινέσεις προς όλα τα κράτη μέλη, για αυξήσεις μισθών χαμηλότερες από τον πληθωρισμό, ώστε τα επιπλέον εισοδήματα να μην αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις χειμερινές της προβλέψεις, η Κομισιόν στο σημείωμα που περιέλαβε μαζί με τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, εξέφραζε για πρώτη φορά έναν προβληματισμό για τη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού που έχει εξαγγελθεί για τον κατώτερο μισθό η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι το ύψος της αύξησης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, το κείμενο της Κομισιόν τόνιζε το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις. 

 

Πηγή: capital.gr

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ,