Blog

Handelsblatt: Σημαντική μείωση του χρέους στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: 2023-02-23 20:32:06
Handelsblatt: Σημαντική μείωση του χρέους στην Ελλάδα

Ο γερμανικός τύπος για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα, τη συνάντηση Γουάνγκ Γι – Πούτιν και τους κινδύνους από τη χρήση γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Το χρέος στις χώρες του ευρώ μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει θετικά, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. "Κατά την περίοδο της πανδημίας, το χρέος στην Ελλάδα έφτασε κάποια στιγμή σε ποσοστό άνω του 200% επί του Α.Ε.Π. Όμως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, […] με τα δημόσια οικονομικά της χώρας να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία", σχολιάζει η HB.

"Στη μείωση του δείκτη χρέους συμβάλλει και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έτσι η αξία του ονομαστικού Α.Ε.Π. αυξάνεται, με αποτέλεσμα το χρέος να αντιπροσωπεύει αυτομάτως μικρότερο ποσοστό του. Επιπλέον, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους με την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες". Για την επόμενη διετία "προβλέπεται πως τα επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί", καθώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις κοινωνικές παροχές και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

 

Η HB αναφέρει ακόμη πως κατά το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει πλεόνασμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό της, όπως συνέβη με την Πορτογαλία το 2022. "Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών που βρίσκονταν άλλοτε σε κρίση". Ακόμη, ζωτικής σημασίας είναι και τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς "κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και για αυτές αποτελούν οικονομική ένεση εκτός του εθνικού προϋπολογισμού. […] Ταυτοχρόνως, πρόκειται και για ένα ισχυρό κίνητρο προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν πειθαρχημένες δημοσιονομικά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια". Η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. δεν φαντάζει επίσης απειλητική: "λόγω της μακράς διάρκειας των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς μόνο σε δύο ή τρία χρόνια", καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

"Ακλόνητη" η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας

 Ο ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας για την εξωτερική πολιτική, Γουάνγκ Γι, ταξίδεψε αυτήν την εβδομάδα και στη Ρωσία, όπου συναντήθηκε την Τετάρτη (22/02) με τον πρόεδρο Πούτιν. "Η επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στη Μόσχα επιβεβαίωσε πως η Κίνα δεν έχει αλλάξει τη διττή – αλλά και αντιφατική – στάση της", σχολιάζει η tageszeitung. "Στη Δύση παρουσιάζεται ως "ουδέτερος μεσολαβητής” και "φιλειρηνικό έθνος”, ενώ στο Κρεμλίνο γιορτάζει την "ακλόνητη” φιλία με τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα προσπαθεί ουσιαστικά να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τουλάχιστον ένα πράγμα πρέπει να ειπωθεί πάντως για την κινεζική στάση: είναι συνεπής από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση καθοδηγείται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον στις διαβουλεύσεις της, υποστηρίζοντας τη ρωσική προπαγάνδα και εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την προμήθεια ενέργειας με ευνοϊκούς όρους", με τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών να σημειώνουν επίσης μεγάλη αύξηση, περίπου 10%.

Παρ’ ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την Κίνα, αυτή επέκρινε μόνο εμμέσως την αναστολή της συμφωνίας "New Start” από τον Πούτιν. Κατά την εφημερίδα του Βερολίνου, "όλα αυτά δεν αποτελούν θετικές προϋποθέσεις για μια παγκόσμια δύναμη που ανακοίνωσε μεγαλόστομα ένα "έγγραφο θέσεων” για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα την έφερνε στο παιχνίδι ως διπλωματικό διαμεσολαβητή". Η taz καταλήγει πως, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές, "το Πεκίνο επωφελείται πράγματι από το σημερινό status quo […]. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον είναι πιο απομονωμένες από ό,τι υποθέτουν, καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, έχουν υιοθετήσει παρόμοια φιλορωσική στάση με την Κίνα".

SZ: Δεν είμαστε έτοιμοι για τα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης


Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανάπτυξη των γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και ιδίως από το δημοφιλές ChatGPT. "Το bot της εταιρείας OpenAI γράφει τα περισσότερα κείμενα, ακόμη και εκθέσεις και σχολικές εργασίες, τόσο φυσικά, ώστε δεν ξεχωρίζουν από κείμενα που έχουν γραφεί από άνθρωπο. […] Ορισμένα σχολεία και πανεπιστήμια ήδη επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, μέσω ανιχνευτικών αλγορίθμων που αναγνωρίζουν τα κείμενα που έχουν παραχθεί από γλωσσικά μοντέλα". Ωστόσο, πολλές φορές τυχαίνει οι αλγόριθμοι να προβαίνουν σε λανθασμένες αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να αδικηθούν μαθητές που έγραψαν οι ίδιοι τα κείμενα.

"Τα Μ.Μ.Ε. και το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι προετοιμασμένα για μηχανές που θα παράγουν ακραία ρεαλιστικά κείμενα", σχολιάζει ο Τίλο Χάγκενντορφ, ηθικολόγος της τεχνητής νοημοσύνης στην SZ, κρίνοντας γι’ αυτό τον λόγο ως δικαιολογημένη τη χρήση ανιχνευτών σε ορισμένες περιπτώσεις. "Ψεύτικες κριτικές προϊόντων, προπαγάνδα και Fake News μπορούν να παραχθούν μαζικά και φτηνά με ένα γλωσσικό μοντέλο, χωρίς κανέναν στρατό από τρολ. Η μίμηση του στυλ γραφής ενός ατόμου και η στέρηση της προσωπικής του μοναδικότητας αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα κακής χρήσης. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανιχνευτές θα γίνουν σύντομα εργαλεία ρουτίνας για τους ελεγκτές γεγονότων", λέει ο Χάγκενντορφ". Σε κάθε περίπτωση, "αυτά τα εργαλεία είναι πλέον εδώ, θα αποκτήσουν θέση στην καθημερινότητά μας και θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Εξ ου και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να διδάσκουν δεξιότητες απαραίτητες για την εργασία με τα προϊόντα γλωσσικής τεχνητής νοημοσύνης".

 

capital.gr