Blog

ΑΑΔΕ: Ποιοι θα κάνουν διόρθωση από σήμερα και ποιοι… αρχική δήλωση

Τελευταία ενημέρωση: 2024-07-03 10:59:46
ΑΑΔΕ: Ποιοι θα κάνουν διόρθωση από σήμερα και ποιοι… αρχική δήλωση

«Αποκάλυψη τώρα» για τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος που θα εκδοθούν χωρίς οι φορολογούμενοι να έχουν υποβάλλει οι ίδιοι την φορολογική τους δήλωση! Για σχεδόν μισό εκατομμύριο υπόχρεους που δεν είχαν μέχρι χθες πατήσει το “κουμπί” της υποβολής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπέβαλε σήμερα μαζικά τις δηλώσεις τους, τις οποίες είχε προσυμπληρώσει «πριν από αυτούς για αυτούς» με όσα στοιχεία είχε έως και χθες στη διάθεσή της.

Το «πείραμα» ξεκινά φέτος από μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί συνολικά σε όλους τους φορολογουμένους. Και παρά τα προβλήματα που συναντά στα πρώτα του βήματα, δίνει μια εικόνα από το (ψηφιακό) μέλλον της φορολογίας στη χώρα μας.

Τι συνέβη

Μέχρι σήμερα το πρωί, 1,5 εκατομμύριο από τα 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενους έβλεπαν μπαίνοντας στο Taxisnet πως έχουν επιλεγεί για οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου. Μπορούσαν όμως να υποβάλουν μόνοι τους τη δήλωση

 

Οι 2 στους 3 επέλεξαν να κάνουν μόνοι τους τη δήλωση. Αλλά περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι την άφησαν να υποβληθεί αυτόματα. Και από τις 12 το μεσημέρι σήμερα βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αρχική δήλωση Ε1, παρά μόνον Τροποποιητική επιλέγοντας το ειδικό πλήκτρο. Ενώ μπορούν πλέον να δουν και το εκκαθαριστικό φόρου που έχει εκδοθεί για να πληρωθεί έως τέλος Ιουλίου.

 

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι, όσοι δουν πως έγινε αυτόματα η υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσή τους, ξεμπέρδεψαν «μια και καλή» από την εφορία. Η ίδια η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει: “οι φορολογούμενοι που εντοπίσουν λάθη, κενά η παραλείψεις μετά την αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 ακυρώνοντας το αρχικό εκκαθαριστικό και χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Με βάση τα νέα δεδομένα η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του λογαριασμού”.

Τι σημαίνει αυτό;

Ενώ μέχρι χθες δεν είχε συνέπειες κάποιος επειδή δεν είχε μπει στο myAADE να ρίξει έστω μια ματιά στη δήλωσή του, από σήμερα μπορεί να υπάρξουν, εφόσον στις επόμενες 24 μέρες που απομένουν ως τις 26 Ιουλίου επαναπαυτεί -εσφαλμένα- νομίζοντας ότι αφού η δήλωσή του έχει σταλεί αυτομάτως, «όλα βαίνουν καλώς».

Στην πράξη, σήμερα θα αποκαλυφθεί αν και ποιοι από τους 1.429.670 φορολογουμένους «τυχερούς» φορολογουμένους που ειδοποιήθηκαν ότι έχουν επιλεγεί για να υποβληθεί αυτόματα η δήλωσή τους, θα διαπιστώσουν ότι:

 

· η δήλωση τελικά δεν υπεβλήθη και θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι την (αρχική) δήλωση που νόμιζαν πως δεν θα έκαναν! Αν αυτό συμβεί σε κάποιους συμβεί, θα οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

(α) περίπου 8.000 ειδοποιήθηκαν στο τέλος Ιουνίου ότι …αποεπιλέχθηκαν επειδή περιήλθαν στην ΑΑΔΕ νέα στοιχεία εις γνώσιν της και από αυτά προκύπτει ότι είχαν και άλλα εισοδήματα (πχ ενοίκια, μερίσματα κλπ) πέραν των μισθών ή συντάξεων που δήλωναν μέχρι πέρυσι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η δήλωση που θα γινόταν αυτόματα μόνη της, έχει παραμείνει σαν προσυμπληρωμένη στο taxisnet του φορολογουμένου και δεν έχει αποσταλεί, προκειμένου να τη στείλει ο ίδιος ο φορολογούμενος.

(β) ενδεχομένως δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, όπως απαιτείται ειδικά φέτος από όλους τους φορολογουμένους (ηλικίας έως 65 ετών) προκειμένου να στείλουν τη δήλωση και να μπορέσουν να εισπράξουν τυχόν ποσά επιστροφών φόρου, αν το εκκαθαριστικό βγει πιστωτικό (όπως συμβαίνει σε 1 στις 5 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ως τον Ιούνιο).

· η δήλωσή τους υπεβλήθη μεν, αλλά έχει λάθη και καλούνται να πληρώσουν λιγότερο φόρο! Αυτό μπορεί να έχει συμβεί αν πχ η ΑΑΔΕ δεν είχε μέχρι τέλος Ιουνίου ενημερωθεί από τρίτους (εργοδότες, εταιρίες, τράπεζες κλπ) ότι ο υπόχρεος είχε και άλλα εισοδήματα πέραν των μισθών και συντάξεων που ήταν προσυμπληρωμένα στη δήλωση μέχρι εχθές 1η Ιουλίου. Ότι η ΑΑΔΕ δεν τα ανακάλυψε ακόμα (μισθούς, τόκους, μερίσματα κλπ) δεν απαλλάσσει τους φορολογουμένους από την υποχρέωση να τα προσθέσουν -χωρίς πρόστιμο ως τις 26 Ιουλίου- υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Και μάλιστα, αν η ΑΑΔΕ ενημερωθεί εκ των υστέρων είχαν και άλλα εισοδήματα, ακόμα και έχουν υποβάλει δηλώσεις, θα στέλνει σε εβδομαδιαία βάση e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για τις μεταβολές που έχει πληροφορηθεί για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες όπου απαιτείται.

 

· η δήλωσή τους υπεβλήθη με λάθη και καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο από όσο τους αναλογεί. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως:

(α) αν δεν έχουν περιληφθεί στην αυτόματη δήλωση (κωδ. 781) ποσά που καλύπτουν τεκμήρια. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση οι ίδιοι για να συμπληρώσουν πχ επιδόματα ΟΠΕΚΑ ή εισόδημα από κληρονομιά κλπ που δεν εμφανίζονταν προσυμπλήρωμένα στη δήλωση, ώστε να μη φορολογηθούν για επιπλέον (τεκμαρτό) εισόδημα που στην πραγματικότητα δεν είχαν.

(β) αν έχουν κοινούς λογαριασμούς αλλά δεν έχουν επιμεριστεί και κατανεμηθεί σωστά οι τόκοι μεταξύ των συνδικαιούχων (αφού η ΑΑΔΕ δε μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αναλογία των συνδικαιούχων στις εν λόγω καταθέσεις)

(γ) αν δεν έχουν εμφανιστεί σωστά οι ηλεκτρονικές δαπάνες (κωδ. 049) ώστε να μη πληρώσει πρόσθετο φόρο ο υπόχρεους, δηλαδή 22% για τα ποσά δαπανών που θα έπρεπε να δηλωθούν, αναλογικά με το φορολογητέο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό).

Πηγή: newmoney.gr